Állásfoglalás a precíziós nemesítésről

Az IMBE jelentősnek, és Magyarország érdekeit tekintve fontosnak tekinti az Európai Bizottság 2023. július 5-én ismertetett, a precíziós nemesítéssel előállított fajták, valamint a szaporítóanyagokra vonatkozó javaslatát. Napjainkban az emberiség számos súlyos problémával néz szembe. Különösen igaz ez a mezőgazdaságra és az élelmiszer előállításra.

A precíziós nemesítés olyan innovatív tevékenység, amely a termesztett növények és a háziállatok tulajdonságainak jobbításával járul hozzá az egyre gyakoribb mezőgazdasági és éghajlati kihívások kezeléséhez, így különösen a kártevők, a tápanyaghiány és a szárazság problémáinak megoldásához.  Az agráriumban hasznosított élőszervezetek tulajdonságai nem állandóak, külső hatásokra természetes úton változnak, illetve a nemesítés során is alakíthatók. Ezek nélkül a változások nélkül nem lennének képesek alkalmazkodni a változó környezeti körülményekhez.

A precíziós nemesítés, a hagyományos nemesítési módszerekkel integrálva, pontosabban és gyorsabb  tudja jobbítani az agronómiai tulajdonságokat.  A precíziós nemesítés eddigi eredményei igazolják, hogy az új csúcstechnológiák hozzájárulhatnak a mezőgazdasági innovációhoz és az élelmiszerbiztonsághoz. Mint a mostani EU állásfoglalási tervezet is kiemeli, a precíziós nemesítésből, és az irányított mutagenezissel előállított állat- és növényfajtákat nem indokolt összemosni a géntechnológai nemesítés más termékeivel (GMO-kkal), ezért külön szabályozásuk egyértelműen indokolt.  Tekintettel arra, hogy a precíziós nemesítés a jobb fajták előállításával segíti a magyar gazdák tevékenységét, és általuk a magyar mezőgazdaság versenyképességének megőrzését, az IMBE javasolja az EU állásfoglalás elfogadását, valamint támogatja az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) és a „Termőföldtől az asztalig” (Farm to Fork) Stratégia céljait.