Célkitűzés

Kezdetek

2015. október 27-én két biotechnológiai egyesület, a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület és a Pannon Növény-biotechnológiai Egyesület fúziójával megalakult az Innovatív Mezőgazdasági Biotechnológiáért Egyesület (IMBE). Tagjaink széles körből tevődnek össze, a magánszemélyektől az egyetemeken és akadémiai kutatóintézeteken át egészen a magán cégekig.

Hazánkban kevesen foglalkoznak mezőgazdasági biotechnológiával, ezért szeretnénk a szakmát összefogni mind állami, mind pedig magán oldalról, és ezzel párhuzamosan egy olyan szakmai műhelyt létrehozni ahol egyrészt feldolgozzuk a legfontosabb aktuális problémákat, minősítjük az uniós, illetve a világszintű szabályozásokat, továbbá adaptáljuk azokat a magyar jogi és társadalmi érdekeknek megfelelően. Fontos kiemelni, hogy a különböző szakmai kérdéseket a saját szemüvegünkön keresztül vizsgáljuk. Elsősorban a magyar gazdaság érdekeit figyelembe véve fogalmazzuk meg a saját hazai álláspontunkat.

Célunk

Három tevékenységi pilléren nyugszik az  Egyesület. Az egyik a jogi szabályozással való foglalkozás, a másik a közvélemény objektív tájékoztatása a szakma eredményeiről és végül, de nem utolsó sorban a fiatal kutatók pályakezdésében való közreműködés, segítségnyújtást. Fontos, hogy a közvélemény úgy tájékoztassuk, hogy bárki számára könnyen megérthető legyen.

Napjaink fontos  témái a fenntarthatóság és a környezetvédelem, és az ezzekkel kapcsolatos biotechnológiai megoldások. A három fogalom közös metszete az érdeklődésünk fókuszában helyezkedik el. Hogyan tudnánk fenntarthatóan a szárazság ellen küzdeni különböző szárazságtűrő fajtákkal? Hogyan tudnánk biztonságosabban, toxinmentesen termelni, a beltartalmi értékeket? Hogyan tudnánk stabilan növelni, specializálni? Ezen kérdésekre adott válaszokat automatikus átültetjük a magyar gazdaság körülményei közé, egyfajta hatástanulmányt végezve.

Fontos továbbá, hogy a környezetvédőkkel is megtalálja az Egyesület a közös hangot. Az elmúlt harminc évben nagyon nagy volt az ellentét a biotechnológusok és a környezetvédők között. De a közös cél, a fenntarthatóság, mindkét szakma számára kiemelten fontos, így talán alkalmat ad arra, hogy együtt tudjunk működni, közösen kommunikálni, vagy akár közös kutatási programokat indítani.